gezocht en gevonden!
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Hans
07 Augustus 2007 | China, Dali
Op de markt was ik vooral onder de indruk van de vele manieren waarop je kippen kunt vasthouden, optillen, wegen en verpakken; tot zelf een jute zak met gaten er in die je zo op je rug kunt houden, en waaruit aan de ene kant de koppen steken en aan de andere kant de staarten. Maar de hele markt was een feest van geuren, kleuren, gekakel en herrie; en dan wel de prettige landmarktherrie.
Van dorp tot dorp hebben we een reeks van transportmiddelen gebruikt: startend met een touringbusje, later de boot naar de andere kant van het meer, de paardenwagen (die is het slechtst bevallen, wat een gehobbel!) en staande achter op een open vrachtwagen.
We hebben een soort van slachtfeest meegemaakt, meegehuild met een opa die zijn kleindochter een dag tevoren verloren had in een meertje, en vijf minuten later de trots gedeeld van een "verse moeder". We hebben een beeldend verhaal gezien van de manier waarop de lokale arts te werk ging tijdens een bevalling. De "blote voeten dokter" (niet gestudeerd, vooral door ervaring getraind) liet met gebruik van alle doeken en instrumenten voor hoe hij de bevalling voorbereidde en begeleidde, hoe het kind gewassen, verzorgd en gebakerd werd, en hoe de nazorg bij moeder verliep. Jim hing tegen een muur en voorzag dit geheel van toelichtend commentaar, maar eigenlijk was het overbodig; de man deed het met zoveel liefde en gevoel voor drama, dat we de bevalling als het ware "life" meemaakten.
Van Jim kregen we gedurende de hele dag allerlei verhalen te horen ("storytime") over de betekenis van symbolen op deuren, verhalen over de ellende tijdens de "grote sprong voorwaarts", maar ook over de wijze waarop je veel vrienden kunt maken: deel maar veel sigaretten uit,dan kun je naar hartelust foto's maken. Behoorlijk tegen onze principes, maar we hebben er toch maar dankbaar gebruik van gemaakt.
Dit was een dag waar we lang naar uitgekeken hebben, ervaringen die we lang gezocht hebben: beelden van een oud en authentiek China.
Voor degenen die verlangen naar meer foto's en films: de internet-verbinding is helaas weer minder. Maar het gaat komen: ruim 1200 foto's en 150 films. Reserveer tijd!
07 Augustus 2007 - 08:59
Marion:
Wat een fantastische ervaringen allemaal! Ik zit volop de genieten van hoe jullie ook genieten! Bijna onwerkelijk dat dit nog allemaal bestaat. Geniet er nog van en tot mails! Veel liefs uit Utrecht,
Marion en de kinderen tuurlijk -
07 Augustus 2007 - 12:53
Marcel Jolanda+ Kids:
hoi fam van driel het gaat jullie goed zo telezen leuk al die verhalen spannend wij hebben de vakantie er weer opzitten en hebben het heel leuk en warm gehad.nog heel veel plezier en maak er nog iets van groetjes marcej jolanda sharon demi doei -
09 Augustus 2007 - 13:14
Karin E.o.Hollanders:
Lieve van Drieltjes,
Lachen, brullen, huilen - never a dull moment terwijl ik jullie verslagen achter elkaar doorlees! Wat een avontuur. En wat kun je het heerlijk verwoorden! Het leest als een spannend boek. Worden jullie niet overspoeld door al die indrukken? Ik zit hier echt op het puntje van mijn stoel.
Wat ontzettend fijn voor jullie, Lotte en Karlijn, dat je echt iets van je verleden terug hebt kunnen terugvinden en op zo'n hartverwarmende manier. Kon je je ogen droog houden, Toos? Ik niet in ieder geval. Zit hier achter de computer te snotteren. Wat de ontwikkelingen in China betreft, gisteren net een reportage op het journaal gezien over het 'saneren' van die oude wijken. Hartverscheurend. En alles bedekt onder de mantel van de zogenaamde vooruitgang. Ik wens jullie nog een hele fijne verdere reis toe en kom heel en met nog meer verhalen thuis!
Liefs van alle Hollanders -
14 Augustus 2007 - 10:00
Petra:
Hé bah, wat een geweldige ervaring doen jullie daar op. Daar is mijn weekje kamperen bij de boer niks bij, maar toch ook wel heel erg leuk hoor;-)
Geniet nog even en tot gauw.
Groet, Petra