Welkom terug, Lotte!
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Hans
27 Juli 2007 | China, Xi'an
Het tehuis bleek makkelijk te vinden, en lag er stralend bij: modern, goed onderhouden, leuke kleuren, speelplaats ervoor. We liepen zo het terrein op en noemden de naam Tong Ai (de verzorgster die indertijd voor Lotte had gezorgd) en werden naar het linkergebouw gestuurd, 4e verdieping. Bovenaan de eerste verrassing: een groot papieren spandoek met "Welcome Back, Lotte. We love you."
Vanaf dat moment was het een feest van warmte, welkom, tranen, verbazing en genieten. We dachten een kort en formeel bezoek te brengen, maar uiteindelijk zijn we zeven uur lang intensief, maar heel informeel bezig geweest. Tong Ai, maar ook andere verzorgsters, bleken zich Lotte nog erg goed te herinneren. De eerste die kon staan indertijd, altijd lachend, altijd ondernemend.
Lotte had naast kadootjes ook een "this is my life"-fotoboekje meegenomen - het is de hele dag door, door iedereen, telkens weer bekeken. Uit alles bleek dat het niet alleen voor ons een fantastische ontmoeting was, maar dat ook voor de kinderverzorgsters het bezoek heel belangrijk was. Elk nieuws over de kinderen is erg belangrijk. Zo werd bijvoorbeeld elk mailtje met nieuws, elke brief, niet alleen in de oorspronkelijke versie maar ook vertaald in het Chinees op het prikbord opgehangen. Het welkom was niet alleen voor vandaag bedoeld: als we zouden willen, zouden we elke dag terug mogen komen deze week.
Na het eerste uurtje van welkom en babbelen werden we rondgeleid, mochten we met de aanwezige babietjes en peutertjes bezig gaan. Het was speel- en vervolgens etenstijd, en we hebben allemaal uitgebreid mee kunnen spelen en helpen, tussen het foto's nemen door natuurlijk. Lotte en Karlijn hebben met ballonnen met de kinderen gespeeld - groot feest - en hebben zich allebei helemaal uitgeleefd bij troetelen en voeden. Ik werd functioneel ingeschakeld: laat die twee kinderen (worden binnenkort geadopteerd) maar eens kennismaken met je man-zijn: baard, haren op de armen. In het tehuis maken ze alleen maar kennis met vrouwen. En tussen door al die verhalen: dit kind heeft een hartkwaal, maakte weinig kans in het leven. Dat kind heeft vergroeide benen, die voorlopig door heel voorzichtig bijbuigen en ingipsen op de operatie voorbereid. Dat kindje lijkt twee jaar, maar heeft een groei-afwijking; ze is eigenlijk vijf jaar.
Tussendoor werd ons ook duidelijk hoe de zaken waren geregeld tussen deze bijzondere afdeling (met 60 kinderen) en het tehuis als geheel (met ongeveer 350 kinderen). De adopties leverden geld op voor het tehuis - dat geld werd besteed om de gebouwen als totaal, andere afdelingen, speelplaats en dergelijke voor alle kids op orde te brengen. Met groot succes, kunnen we nu zeggen. De afdeling zelf werd gerund op basis van giften en fondsen. De veel intensievere begeleiding op deze afdeling diende ook om een voorbeeld te zijn voor de rest van de afdelingen; steeds meer kinderen konden meegenieten van buiten spelen en speelgoed op de zaal.
Toen de kinderen op bed werden gelegd, zijn wij gaan eten met de verzorgers, en werd de rondleiding vervolgd. De wasmachines (minimaal 200 luiers per dag), een blik bij andere afdelingen - inmiddels is ook net een nieuwe zaal voor orthopedische hulp geopend.
Aan het eind hebben we een blik gekregen in het foto-archief. Alles wordt bewaard, alles is terug te vinden. De foto's die twaalf en dertien jaar geleden genomen werden, maar ook de foto's de we zelf hebben opgestuurd de eerste jaren na de komst van Lotte.
Aan het einde van het bezoek zijn we ook op bezoek geweest bij de directie, iets waar we eigenlijk mee hadden moeten beginnen. Eerst werden we ontvangen door de adjunct-directeur. Dat was een volstrekt formeel gebeuren, een uitwisseling van beleefdheden en kadootjes, maar ook daar brak het spreekwoordelijke ijs bij het verschijnen van het fotoboekje. En toen de algemeen directeur (mevrouw de president) binnenkwam, werd het ook in die formele setting erg gezellig. Aan het eind hebben we eigenlijk duidelijk moeten maken dat het fotoboekje echt bedoeld was voor de verzorgers en vooral voor Tong Ai, en niet voor de directie; we hebben beloofd ook haar foto's te mailen.
Mooi beeld aan het eind: Lotte kreeg bij haar afscheid twaalf jaar geleden een armbandje met inscriptie mee - een tweede exemplaar bleef bewaard in het dossier, en lag bij de papieren. Beeld van de eeuwige verbondenheid.
27 Juli 2007 - 11:02
Kathaline Roelofs:
wat heerlijk om jullie belevenissen te kunnen lezen!
en dan het bezoek aan Hephzibah!het doet je goed te zien hoe goed alles geregeld was en is. Het moet super bijzonder geweest zijn!
blijf genieten! -
27 Juli 2007 - 11:29
Yvonne Lussenburg:
Wat een bijzondere ervaring! Goed om te lezen hoe goed er met kinderen wordt omgegaan in dit tehuis. We vinden het geweldig jullie belevenissen te kunnen volgen.
27 Juli 2007 - 12:20
Eline Cornelisse:
Ik volg nog steeds jullie verhalen en ik vind het fantastisch om het te lezen.Zo
leef ik een beetje met jullie mee.
Wat leuk om te zien dat het de kinderen goed verzorgd worden!Hier in Nederland is het vies weer, met veel regen, vooral.Ik wil ook héél graag een keer naar China, het lijkt me daar prachtig.
Ik zie jullie wel weer!
eline
27 Juli 2007 - 13:38
De Posten:
Lieve mensen. Wat een genot jullie verhalen en belevenissen te lezen. We zagen al uit naar onze hernieuwde kennismaking met het kindertehuis, volgende week... maar nu nog meer. We hebben net besloten jullie verhaal (nog) niet aan Anne-Lous te laten lezen. Op die manier blijft het een verrassing.
Ten slotte: dat jullie nu helemaal compleet zijn doet ons goed. We konden ons zo goed voorstellen dat het een vervelend gevoel geeft onthand te zijn.
Dali wenkt... maar EERST Xi' an!
Liefs van ons allen. -
27 Juli 2007 - 13:43
Rose:
Hallo familie,
Wat mooi dat het zo fijn was in Hephzibah! Lijkt me heel bijzonder allemaal!
Ook fijn dat jullie de spullen weer hebben.
Tot snel! -
27 Juli 2007 - 18:48
Rene Kors:
Fijn dat het zo'n leuke ontmoeting was. Bij het lezen wordt je wel even stil! Heel apart, dat zou je niet verwachten. Wat is dat daar goed geregeld. Geniet van deze speciale tijd, groeten van René -
27 Juli 2007 - 19:55
Otto:
Moet heel ontroerend en verwarmend zijn geweest in het tehuis. Prachtig om te lezen! En, hoe harig ook, altijd een educatief tiepje, Hans!
Geniet!
28 Juli 2007 - 06:23
Fedra:
Hi Lotte,
Ik heb een vraagje speciaal voor jou. Wij hebben jullie mooie ervaringen gelezen en nu vraag ik mij af of je nu een soort 'thuis' in China hebt gevonden. Hephzibah is natuurlijk zo aan de basis van je leven, voelt he nu als, zeg maar, grond onder je voeten?
Als deze vraag te persoonlijk is, laat maar zitten hoor, maar ik ken je ouders en kan, denk ik, inschatten hoe zij dit ervaren....
Heel veel liefs en vooral heel veel nog genieten!!
Kus uit een nat en fris Noorwegen! -
28 Juli 2007 - 07:23
Rudi:
wat lijkt het me een ontroerende ervaring , ik kreeg in ieder geval wel dat gevoel bij het lezen.
Ook weer gelukkig dat de koffer terecht is al is het wel vreemd dat de kabeltjes er niet bij waren , toch misschien vergeten in te pakken? en die zijn daar toch ook wel te krijgen?
het weer is nog steeds bagger hier dus geniet daar ook maar van , dit weekend word allen maar nat.
dat pingelen op de prijzen is inderdaad een sport op zich , zouden ze hier ook moeten invoeren , maar ik zie dat het de kinderen aangeboren moet zijn ; van 45 naar 5 vind ik wel grof hoor , ik zou bijna medelijden krijgen met de verkoper!
horen graag meer
gr. Rudi & Irma -
31 Juli 2007 - 09:43
Petra Hedlund:
Hoi allemaal,
Wat een geweldig bericht ik krijg er een brok van in mijn keel. Erg leuk om jullie belevenissen te lezen. Ik ben weer even terug in de realiteit.Geniet en tot horens.
Gr.Petra -
04 Augustus 2007 - 10:03
Dana:
Fijn dat jullie het leuk hebben. Ik weet niet of voor dit stukje nog meer stukjes zaten die heb ik nog niet kunnen vinden in iedergeval. Dit is de eerste lekkere dag in
nederland. En nog heel veel plezier!
05 Augustus 2007 - 18:25
Marjan Vos:
Wat een ontroerend verhaal! Geweldig dat spandoek voor jou, Lotte. Wateen zorg en liefde leggen de mensen van het tehuis aan de dag, om respect voor te hebben en wat een geluk voor de kinderen dat ze daar terecht komen als ze niet bij hun ouders kunnen zijn. Hoe is dat voor karlijn, want bij haar ging het een beetje anders begrijp ik. Haar kennende heeft ze vast ook genoten van de dag in dit huis met alle kindertjes.
Wat zijn we in Nederland toch bevoorrecht, he, vinden jullie dat nu ook extra?
Dag hoor, liefs,*Marjan