In en rond Xi'an - Reisverslag uit Xi'an, China van Hans Driel - WaarBenJij.nu In en rond Xi'an - Reisverslag uit Xi'an, China van Hans Driel - WaarBenJij.nu

In en rond Xi'an

Door: Hans

Blijf op de hoogte en volg Hans

29 Juli 2007 | China, Xi'an

De laatste dagen hebben we wat meer de toerist uitgehangen in en rond Xi'an. Uitgebreider rondgewandeld op de moslimmarkt en de kunstmarkt, de moskee bezocht, nat geworden bij het Efteling-achtige waterballet bij de Grote Gans pagode, en vandaag zijn we ook bij het terracottaleger geweest. We waren daar twaalf jaar geleden ook, en toen viel het eigenlijk tegen. Maar nu is er veel meer te zien dan toen, en met de surroundfilm die de geschiedenis van dit leger heel realistisch in beeld brengt is het een fantastische belevenis.
De terugreis ging per stadsbus - een belevenis op zich. Goedkoop, maar absoluut niet comfortabel; de combinatie van rijstijl, wegdek en materiele ouderdom maakte de rit "authentiek".
We hebben inmiddels ook de nodige ervaringen met taxi's en de daarbij behorende verkeersgewoontes opgedaan. Een paar van die "verkeersregels": inhalen mag links of rechts; als je koplamp voor andermans koplamp zit, heb je voorrang en mag je afsnijden; voetgangers hebben geen rechten, net zo min als fietsers, brommers of andere varianten. Zebrapaden zijn aanduidingen voor voetgangers, maar geven geen veiligheid of rechten. Op twee rijbanen passen minimaal vier auto's naast elkaar, ongeacht de rijrichting; en rotondes neem je tegen de klok in, tenzij een andere richting beter uitkomt. Rood licht telt niet als je rechtsaf moet, en soms ook niet als het te lang duurt. Maar het lijkt op de een of andere manier toch allemaal goed te gaan.
We hebben echter nog maar 1 keer een rit gehad waar ik blij was levend uit te stappen, met een ongelooflijk onrustige chauffeur, nog in de leer, met meer haast dan inzicht. Maar ik ben, altijd zittend naast de chauffeur, vaak wel de enige met een gordel om (achterin ontbreekt die meestal). En vandaag toevallig voor het eerst een chauffeur waarbij we het gevoel hadden dat het wel een beetje sneller mocht - maar dat durfden we toch niet zo goed te vragen.

En als je over een markt loopt en je haalt een ballon voor een kind tevoorschijn - wat een heerlijk tumult kun je dan teweeg brengen.

Morgen naar Kunming - ben benieuwd wat we daar zullen beleven!

• 29 Juli 2007 - 12:41

Irma:

hallo iedereen als ik zie alles goed met jullie he.
    als ik dit las,lijk ik wel in Indonesia zit,zelfde verkeersregels.
    allen de bussen nemen meer voorrang omdat ze groter zijn.
    is het weer daar ook nog steeds zo mooi?
    veel plezier nog
    groetjes xxx
    Irma.

• 29 Juli 2007 - 14:11

Marion:

Hallo toeristengangers! Wat een heerlijk nieuws is het, dat jullie koffer weer terecht is! En wat leuk om het allemaal mee te mogen maken. Na mijn eigen vakantie, was het eerste wat ik bekeek, de berichten van jullie! Hier is het weer redelijk, beetje nat en een beetje droog. Echt Hollands weer tuurlijk. Wat leuk toch Lotte, het "weerzien" van je plekje en de verzorgers?!
    Ik doe jullie ook vele groeten en liefs en geluk van Ismaël en Halima en Kevin en ikke tuurlijk. Veel plezier nog en tot lezens...
    Marion

• 30 Juli 2007 - 10:41

Rieny:

Wat een prachtige verhalen vooral ontroerend te lezen over het kindertehuis van Lotte; om tranen in je ogen te krijgen. Ben benieuwd naar het vervolg, ook van de koffers. Alle collega's zijn op vakantie. Volgende week gaan J. en ik naar Duitsland. Zou ook heel graag naar China gaan. Wens jullie nog een helel fijne tijd, van veel zien en genieten. Liefs, Rieny

• 30 Juli 2007 - 14:00

De Posten:

Lieve vrienden. Wat een geweldige 'kwartiermakers' zijn jullie toch! Checken we in in het Bell Tower Hotel in Xi'an, krijgen we een dikke envelop met allerlei nuttige informatie erin. Uiteraard... de stadsplattegrond krijgen jullie ongeschonden terug. Die van Beijing moeten we helaas in stukken teruggeven. Helemaal 'kapot-gebruikt'. Xi'an is een beetje thuiskomen. Hoewel... er is ook veel veranderd. Maar de hoofdzaken herkennen we: uiteraard de Bell Tower voor ons hotel maar IN het hotel bijvoorbeeld de gangen. Weten jullie nog... er zat een 'knik' in de gangen! We zien D. nog met zijn dochter door die gang lopen; uren deed 'ie dat! De meubels in de kamers zijn niet meer die van toen. Ze zijn nu zo groot dat ze - tegen elkaar gezet - bijna voldoende omvang hebben voor Anne-Lous-van-nu. Wij gaan morgen naar Hephziba. We zien er - mede door jullie enthousiasme nog meer - naar uit. Wat zullen we elkaar straks in Dali veel te vertellen hebben!